Historie Volharding

De Volharding is gebouwd als Zeetjalk

op de werf van S.Smit te Hoogezand. Eind 1904 werd begonnen met de bouw en begin 1905 liep zij van stapel, haar afmetingen waren: lang 23,20m, breed 4,92m en holte 1,91m. Zij is zwaar gebouwd, keerspanten in de kimmen, 2 midzaathouten, vlakspanten 20 cm hoog, onderlinge afstand 28 cm, de vlakplaten waren 7 mm, de kimmen 8 mm en de huidplaten 6 mm dik. Het vlak gaat op 1 m voor het aanvaringschot al omhoog,
de laadvloer ook. Het boeisel valt vanaf de bergplaat naar binnen (soort knikspant). De scheg onder het voorschip is 3,5 m en onder het achterschip 5,5m lang, ook heeft er een schegzwaard aan de achterscheg gezeten. Het schip is grotendeels gebouwd van ijzer, het berghout is van puddelijzer.

Het is niet helemaal duidelijk of de tjalk in opdracht of in eigen beheer is gebouwd, maar op 7 maart 1905 krijgt de tjalk dan genoemd Wilhelmiene, haar eerste zeemeting. Deze zeemeting wordt aangevraagd door H.W. Bootsma die aangeeft dat zeilschip genaamd Wilhelmiene vaart onder Nederlandsche vlag, thuisbehorende te Amsterdam en bevaren wordt door Gerbe Wiebe Bootsma.

De zeemeting wordt 72 bruto en 58 netto ton, meetbrief nr. Hz 461 N. De Wilhelmiene wordt gekeurd door de Ver van Nederlandse Assurandeuren en krijgt klasse A1 geschikt voor de kleine kustvaart. Op 21 Maart laat hij het schip meten voor de binnenwateren, zij mag dan 132 ton vervoeren, meetbrief nr Hz 887 N.

Op 14 April 1905 wordt Gerbe Wiebe Bootsma eigenaar van de Wilhelmiene (nergens terug te vinden hoe dat gegaan is). Van 1905 tot 1913 staat de Wilhelmiene vermeld in de Nederlandse Koopvaardijvloot, haar roep letters waren QCHD. (3)

In 1911 verkoopt Bootsma de zeetjalk aan Egbert Gorter, reder en bevrachter te Amsterdam, deze geeft haar de naam Johanna.
Bootsma blijft als zetschipper aan boord, in dat zelfde jaar, onderweg naar Groningen met rollen papier, loopt hij op de Vormt nabij Urk. De volgende dag wordt hij door Urker vissers vlot getrokken en naar de haven van Urk gesleept.

In 1918 wordt de Johanna verkocht aan Pieter Koning schipper te Hoorn, deze geeft haar de naam Volharding. De zoon van Koning, Adriaan neemt het schip in huurkoop over, in 1925 laat hij een een cilinder gloeikop moter inbouwen van 35 pk, een Skandia. Op 15 Januari 1932 wordt de Volharding opnieuw gemeten en wordt dan 125 ton, meetbriefnr. M 167 N.

In de jaren vijftig wordt de mast ingekort en naar voren verplaatst zodat een grotere ruimopening werd verkregen, de ingekorte mast werd met het verkleinde zeil toch regelmatig als hulptuig gebruikt. Wat later werd ook een stuurhut geplaatst en het stuurwerk aangepast. Rond 1963 stopte Koning met varen hij had inmiddels de pensioensgerechtigde leeftijd bereikt. De Volharding kreeg
een plek aan de remming te Zaandam, tot 1986 woonde schipper Koning met zijn vrouw op de Volharding, geen gas en elektra, dat vonden ze gevaarlijk, Mevr Koning kookte op drie eenpits petroleumstellen en ook de koelkast brandde op petroleum.

Acht en zestig jaar heeft schipper Koning met zijn vrouw op de Volharding gewoond en gewerkt, gewoond in een roefje van drie bij drie meter en een stahoogte van een meter zestig, geen w.c. en een bedstee die een meter vijftig lang was. De vracht die schipper Koning met zijn Volharding vervoerd heeft bestond uit schelpen, landbouw producten en heel veel hout voor de firma William Pont te Zaandam.

In 1986 verkocht schipper Koning zijn Volharding aan Frans Panman te Zaandam, die heeft samen met zijn vrouw, de Volharding weer teruggebracht in de staat van de jaren twintig. De Volharding vaart weer, niet met vracht maar als varend woonschip. In 1995 heeft Panman de Volharding opnieuw laten meten, nu weer als zeeschip haar huidige tonnage is nu, 47 bruto en 14 netto ton, en het meetbrief nr is 6128 ZG 1995. De Volharding heeft in 1997 de status van Varend Monument gekregen, en ligt als zodanig aan de Houthavenkade in Zaandam.